Nye EU-sanktioner efter Ruslands angreb

EU vedtager nye sanktioner mod Den Russiske Føderation efter dens indtrængen i republikkerne Donetsk og Luhansk i Ukraine. Plesner følger udviklingen nøje.

Den 21. februar 2022 erklærede Den Russiske Føderation, at den anerkender områderne Donetsk og Luhansk som uafhængige, og russiske tropper blev sendt til områderne, hvilket gav yderligere næring til konflikten i Ukraine.

EU vedtager derfor nye sanktioner mod Rusland, som europæiske virksomheder med aktiviteter i eller med forbindelse til Rusland og/eller Ukraine bør tage højde for. De nye sanktioner forventes at omfatte bl.a.:

  • Sanktioner mod alle 351 medlemmer af Dumaen, som stemte for anerkendelsen af Donetsk og Luhansk.
  • Sanktioner mod 27 personer og enheder, "som er medvirkende til at underminere eller true Ukraines territoriale integritet, suverænitet og uafhængighed", herunder politiske, militære, erhvervsorganisationer og finansielle institutioner og flere hærchefer.
  • Sanktioner mod visse russiske banker med forbindelse til det russiske militær.
  • Sanktioner, der har til formål at begrænse den russiske regerings mulighed for at rejse kapital på EU's finansmarkeder.
  • Restriktioner rettet mod import og eksport til/fra Donetsk og Luhansk. 

På nuværende tidspunkt dækker sanktionerne ikke større områder som for eksempel russiske energiselskaber, formentlig på grund af den varierende afhængighed af russisk naturgas og olie i EU's medlemslande.

De nye sanktioner kan medføre et krav om, at europæiske virksomheder stopper samhandlen med visse russiske enheder. Derudover skal det bemærkes, at USA også har indført nye sanktioner efter Den Russiske Føderations angreb, herunder blokering af større russiske finansielle institutioner (navnlig Vnesheconombank og Promsvyazbank), rettet mod eliten og familier med tætte forbindelser til Putin, og restriktioner rettet mod statsgæld.

I lyset af de amerikanske sanktioners vidtrækkende omfang bør europæiske virksomheder med forbindelser til USA (f.eks. amerikanske medarbejdere eller et amerikansk moderselskab) holde øje med, hvorvidt deres aktiviteter påvirkes af de nye amerikanske sanktioner foruden EU's sanktioner. Storbritannien har sat fem russiske banker og tre personer på sin sanktionsliste, hvilket kan være relevant for europæiske virksomheder med forbindelse til Storbritannien, herunder medarbejdere fra Storbritannien.

Både EU, USA og Storbritannien har erklæret, at de har forberedt og er klar til at vedtage yderligere foranstaltninger på et senere tidspunkt, hvis det bliver nødvendigt i lyset af eventuelle ændringer i situationen. Plesners team for handelssanktioner og eksportkontrol følger udviklingen nøje.

Seneste nyt om Eksportkontrol og Handelssanktioner

Eksportkontrol og Handelssanktioner