Forbrugerombudsmanden griber ind over for sloganet ”Altid billigst”

Byggemarkedet Bauhaus havde i nogen tid benyttet sig af sloganet ”Altid billigst", hvilket en konkurrent klagede over til Forbrugerombudsmanden. Konkurrenten anførte, at denne var billigere end Bauhaus for en række nærmere angivne varer, som Bauhaus markedsførte under sloganet.

Bauhaus anførte, at en prisovervågning ville vise, at virksomhedens tilbudsvarer næsten altid var billigere end konkurrenternes, og at virksomhedens prisgaranti ville sikre, at forbrugeren altid ville få varerne billigst.

Forbrugerombudsmanden mente imidlertid ikke, at dette var godt nok: Et udtryk som ”Altid billigst” måtte forstås uforbeholdent, således at varerne faktisk var de billigste, når forbrugeren købte dem, og ikke først, når han benyttede sig af en eventuel prisgaranti. Bauhaus har efterfølgende indstillet anvendelsen af sloganet.

Sagen er interessant derved, at den vedrører et slogan, der ligger på grænsen mellem at være et udsagn om faktiske forhold, der efter Forbrugerombudsmandens praksis og retningslinjer skal kunne dokumenteres, og at være en almindelig anprisning af varer, noget som i almindelighed ikke antages at kunne give forbrugeren særlige forventninger til produkternes pris eller kvalitet.

I 2003 accepterede Forbrugerombudsmanden i modsætning til denne sag, at varehuset Bilka kunne anvende udsagnet "Bilka er bare billigere", hvis det ikke skete som led i en konkret annoncering. I nærværende sag havde Bauhaus omvendt anvendt sit slogan til markedsføring af konkrete varer.

Læs Forbrugerombudsmandens pressemeddelelse her

Se Forbrugerombudsmandens retningslinjer om prismarkedsføring (punkt 25 vedrører generelle udsagn) her