Forbrugerombudsmanden anmelder tandpastaproducent for skjult reklame

Forbrugerombudsmanden har politianmeldt tandpastaproducenten Unilever for overtrædelse af markedsføringslovens forbud mod skjult reklame, efter at producenten i henhold til en mundtlig aftale med en sangerinde har reklameret for Pepsodent-tandpasta på sangerindens Instagram-profil.

Efter markedsføringslovens § 4 skal en reklame fremstå således, at den klart bliver opfattet som en reklame, uanset dens form og uanset, i hvilket medium den bringes.

Forbrugerombudsmanden vurderer, at det i sagen ikke var klart for læserne, at billederne og henvisningerne til Pepsodent på sangerindens Instagram-profil var reklame, og at det ikke var tilstrækkeligt til at understrege reklamehensigten, at de enkelte opslag på profilen bar hashtagget ”#Pepsodent”. Hertil bemærker Forbrugerombudsmanden også, at opslagene på Instagram-profilen stod sammen med sangerindens private opslag, hvilket kan have forstærket forbrugerens tvivl om reklameindholdet yderligere.

Politianmeldelsen understreger, at Forbrugerombudsmanden ser alvorligt på overtrædelser af forbuddet mod skjult reklame og har fokus på, at forbrugerne ikke må være i tvivl, om at de udsættes for reklame. Desuden fremgår det, at det ifølge Forbrugerombudsmanden ikke er nok, at opslaget bærer et hashtag med produktet eller virksomhedens navn.

Det er derfor vigtigt, at man som virksomhed er opmærksom på risikoen for skjult reklame, når man bruger bloggere og kendte personer til at promovere sine produkter på sociale medier og blogs. Sørg altid for at have klare retningslinjer for virksomhedens politik og retningslinjer for brugen af bloggere og kendte personer i promovering af produkter, så markedsføringslovens regler ikke overtrædes.

Læs mere om Forbrugerombudsmandens politianmeldelse

Seneste nyt om Markedsførings- og Forbrugerret

Markedsførings- og Forbrugerret