Bruger I influenter til markedsføring af fødevarer, kosttilskud og foder?

Fødevareministeren har i dag offentliggjort to nye vejledninger, der skal hjælpe virksomheder og influenter med at overholde reglerne for markedsføring af fødevarer, kosttilskud og foder.

Markedsføring af fødevarer, kosttilskud og foder via influenter

Fødevare- og fodervirksomheder benytter i stigende grad influenter til at markedsføre deres produkter på sociale medier.

Virksomheder, der bruger influenter, og influenterne skal i den forbindelse overholde markedsføringslovens regler om skjult reklame. Men de skal begge også overholde anden relevant særlovgivning i forbindelse med markedsføringen, herunder anprisningsreglerne, såfremt det markedsførte produkt er en fødevare, et kosttilskud eller foder.

Fødevarestyrelsen har stor fokus på overholdelse af reglerne om markedsføring af fødevarer og kosttilskud (anprisningsreglerne). For at gøre det lettere for de fødevare- og fodervirksomheder, der bruger influenter til at markedsføre deres produkter, har Fødevarestyrelsen udarbejdet to nye vejledninger - en til virksomhederne og en til influenterne - som giver en række gode råd til, hvordan overtrædelse af reglerne undgås.

Virksomhedens ansvar

Det er som udgangspunkt virksomheden, der har ansvaret for, at influenters opslag eller anden reklame overholder reglerne.

Fødevarestyrelsen har derfor oplistet følgende 5 gode råd til virksomheder, der ønsker at indgå i et samarbejde med influenter:

  1. Giv en introduktion til, hvad anprisninger er.
  2. Lav en liste over de ernærings- og sundhedsanprisninger, som kan bruges for produktet.
  3. Giv eksempler på tilladt formulering af disse anprisninger.
  4. Gør opmærksom på relevante faldgruber.
  5. Oplys hvem i virksomheden influenten kan kontakte ved tvivlstilfælde.

Af Fødevarestyrelsens nye vejledning til virksomhederne fremgår bl.a. også, at virksomheden skal være opmærksom på løbende at gennemgå sine egne profiler på de sociale medier såsom Instagram og Facebook for at slette opslag/indlæg/kommentarer fra andre og fjerne/afvise tags af virksomheden i andres opslag, som ikke overholder reglerne.

Vejledningen til virksomhederne kan læses her og vejledningen til influenterne kan læses her.

Vil du vide mere?

Kontakt os, hvis I vil vide mere om reglerne om markedsføring af fødevarer, kosttilskud og foder, herunder i forbindelse med brug af influenter.

Seneste nyt om Markedsførings- og Forbrugerret

Se alle insights inden for Markedsførings- og Forbrugerret