Nye retningslinjer for prismarkedsføring

Forbrugerombudsmanden har netop offentliggjort en revideret version af retningslinjerne for prismarkedsføring. De nye retningslinjer træder i kraft den 28. maj 2022.

Forbrugerombudsmanden har netop offentliggjort en revideret version af retningslinjerne for prismarkedsføring. Revideringen sker på baggrund af en ny bestemmelse i prismærkningsbekendtgørelsens § 9a, som du kan læse mere om her.

Den reviderede vejledning indeholder i det væsentligste følgende ændringer:

  • Normalprisperioden ændres til 30 dage (mod tidligere 6 uger) - Når et produkt sættes på tilbud, skal produktet have været udbudt til sin normalpris i mindst 30 dage, før der må sammenlignes med den tidligere pris. 
  • Tilbudsperioden ændres til 10 dage (mod tidligere 14 dage) - Produkter, der har haft en normalpris i en periode på 30 dage, kan som udgangspunkt markedsføres med en nedsat pris i 10 dage. 
  • Kortvarige kampagner er ikke længere særligt undtaget - Det vil ikke længere være muligt at markedsføre kortvarige kampagner af op til 3 dages varighed, uden at afbryde perioden på 30 dage, hvor produktet skal have været til salg til normalpris. Hvis ikke en pris har været gældende i mindst 30 dage forinden et tilbud, kan prisen ikke anvendes som en normalpris ved markedsføring af et tilbud.  
  • Varens normalpris skal angives - Alle meddelelser om prisnedsættelser, der indeholder en sammenligning med varens tidligere pris, skal fremadrettet angive varens normalpris, dvs. den laveste pris en vare har kostet de seneste 30 dage.
  • Særlige regler for varer, der må antages at blive forringet eller forældet hurtigt - Der indføres nu særlige regler for varer, må antages at blive forringet eller forældet hurtigt, fx ferske fødevarer, drikkevarer med kort udløbsdato og afskårne blomster. For disse varer gælder, at varen skal have haft sin normalpris i mindst 14 dage, før et tilbud kan sammenlignes med denne pris, og varen kan markedsføres med en nedsat pris i fem dage, når varen har haft en normalpris i en periode på 14 dage.
  • Der gælder ikke længere særlige regler for dagligvarer og sæsonvarer generelt - Efter de tidligere retningslinjer gjaldt der for dagligvarer og sæsonvarer en kortere normalprisperiode på 4 uger og en kortere tilbudsperiode på 1 uge. Nu gælder der for dagligvarer i stedet alene ovennævnte regler om varer, der må antages at blive forringet eller forældet hurtigt. 
  • Progressive prisnedsættelser - I tilfælde hvor en tilbudspris øges progressivt i en sammenhænge markedsføringskampagne, anses normalprisen for at være den pris, der gjaldt før den første prisnedsættelse. 
  • Et produkt må ikke betegnes som 'gratis', hvis der 'betales' med data, og der ikke oplyses tydeligt herom - Dette fremgår nu udtrykkeligt af retningslinjerne og gælder, medmindre det fremgår af tydeligt af markedsføringen, at den erhvervsdrivende indsamler personoplysninger om forbrugeren, og hvordan oplysningerne vil blive anvendt.

Læs Forbrugerombudsmandens opdaterede retningslinjer for prismarkedsføring.

Vil du vide mere?

Hvis du vil vide mere om reglerne for prismarkedsføring, så kontakt Plesners team for Markedsførings- og Forbrugerret.

Seneste nyt om Markedsførings- og Forbrugerret

Markedsførings- og Forbrugerret