10 gode råd til specialeskrivningen

At skrive et speciale er både spændende og udfordrende, men til tider kan det også være hårdt. Vi har samlet 10 gode råd, som kan hjælpe til en god specialeproces.

1. Lav en arbejdsplan og en tidshorisont
Det kan lyde som en selvfølge, men en god arbejdsplan med realistiske tidshorisonter kan være en stor hjælp i specialeprocessen, hvor man ikke altid har det fulde overblik. Lav en realistisk tidsplan for, hvor meget du skal nå og hvornår. Pas på ikke at afsætte for kort tid - men heller ikke for lang tid. Find et realistisk tidsrum til de forskellige dele af specialet, arbejd målrettet efter det og tilpas tidsplanen undervejs, når du bliver klogere på, hvor lang tid de forskellige ting tager. 

2. Få styr på din problemformulering
En skarp problemformulering er kernen i en succesfuld specialeproces. Problemformuleringen er dit styringsredskab og din rettesnor gennem hele processen. Ofte har man mange gode idéer og tanker til specialet, men du skal passe på, at emnet ikke bliver for bredt. Pladsen i et speciale er begrænset, og selvom det kan virke uoverskueligt at skulle skrive 80 - 100 sider, viser det sig ofte at være for lidt plads, når først man kommer i gang. Problemformuleringen kan justeres og udvikles i takt med, at du sporer dig ind på, hvilke kapitler du vil skrive. Det er dog vigtigt ikke kun at bygge oven på, men også løbende at rette den til og præcisere den. En skarp problemformulering gør det også lettere at svare, når folk spørger, hvad du skriver om. 

3. Du kan ikke læse alt
Når man tager hul på specialet, låner man som regel en masse forskellig litteratur. Accepter at du ikke kan nå at læse det hele.  Læs indledningen og konklusionen for at skabe overblik over din litteratur, og for at få en fornemmelse af, om det er brugbart - og dyk først dybere ned i de relevante kapitler, når du skal bruge dem. Vær kritisk med din litteratur og søg råd hos din vejleder, hvis du mangler god litteratur til særlige kapitler i dit speciale. 

4. Skriv, skriv, skriv
Det gælder om at få skrevet noget ned i begyndelsen af processen, så du ikke sidder med et tomt dokument. Du skal ikke være bange for at skrive noget, før du ved det med sikkerhed - du kan altid ændre det, når du er kommet dybere ind i dit emne. Alene det at få tekst på papir kan sætte tankerne i gang og inspirere til den videre skriveproces. Koncentrer dig derfor om at producere tekst og tænk i kvalitet senere. Du kan med fordel lave en disposition med en kort beskrivelse af de forskellige afsnit, så du har et godt udgangspunkt. Du kan altid rette den til i takt med, at du kommer længere i processen. I den anden ende må du ikke være bange for at skære fra, også selvom det er noget, du har brugt lang tid på. Hver gang du skærer noget fra, gør du dit speciale lidt mere skarpt. 

5. Skriv på flere kapitler samtidig 
Det er svært at skrive et speciale fra ende til anden. Derfor kan det være en god ide at skrive på flere dele af specialet samtidig, men uden at miste fokus. Du kan f.eks. vælge ét afsnit, som du arbejder intensivt med, og hvis du går i stå, kan du skrive videre på et andet afsnit for en stund. 

6. Specialet er et arbejde
Strukturer din tid som en arbejdsdag med mødetid og fyraften, og sæt det ind i faste rammer. Så undgår du den stressende "aldrig fri - altid dårlig samvittighed"-situation. Hvis det er muligt, er det en god ide at få en specialeplads. Så kan du have alle dine bøger der, og holde fri når du er hjemme. Ellers kan du tage på læsesal, så du ikke sidder hjemme hele dagen og bliver distraheret af huslige pligter. Vasketøj og støvsugning kan pludselig blive meget vigtigt, hvis alternativet er specialeskrivning. Lav frokostaftaler med dine medstuderende, så du ikke føler dig helt alene med specialet - og så du kan vende dine idéer og udfordringer. 

7. Undgå afbrydelser 
Facebook, Instagram, Snapchat - risikoen for at blive distraheret er stor. Forsøg at lukke alt ned i en realistisk periode. Hvis du ved, at du ikke kan lade være med at tjekke Facebook en hel dag, er der ingen grund til at sætte den begrænsning - så ender du med at tjekke det alligevel. Prøv at sæt en realistisk ramme - f.eks. 2 timer - hvor du lukker ned for alt andet end specialet. Når de to timer er gået, kan du bruge 10 - 15 min. på overspringshandlinger, inden du igen dykker ned i specialet. 

8. Keep cool
I perioder er specialet uoverskueligt og rodet - men prøv at bevar roen og hav is i maven. Overblikket skal nok komme. Du bliver klogere og klogere jo længere du kommer i processen, og lidt efter lidt falder det i hak. Du vil opleve nogle perioder som kaotiske - men det er helt normalt. Tro på at du igen kommer ind på sporet og tænk positivt, når det hele virker uoverskueligt. Søg hjælp hos din vejleder eller hos venner og familie, når du har brug for motivation. 


9. Behold dit liv
Sørg for ikke at sætte hele dit liv på pause i et halvt år. Tag ud med vennerne, tag til træning, besøg din familie, se en god serie eller tag en weekend til Berlin. Det kan være ganske gavnligt for processen at få det hele lidt på afstand en gang imellem, så du, når du igen sidder foran skærmen og bøgerne, har fået fornyet energi. Det er først hen mod slutprocessen, at det kan være nødvendigt at hellige al sin tid til specialet.

10. Stop i god tid
Du skal sætte god tid af til at gennemskrive og gennemlæse specialet, så du kan finpudse argumenter og formuleringer, sikre at du bevarer "den røde tråd" og ikke mindst kontrollere sammenhængen mellem problemformulering og konklusion. Som hjælp kan du sætte en deadline for, hvornår du vil stoppe med at producere tekst. Så sikrer du, at du har tid til at finjustere - og ikke mindst til at printe og aflevere i rette tid. Det er er vigtigt for et sammenhængende resultat, at du har tid og overskud til de sidste vigtige opgaver. 

Ved du, hvad du skal efter studierne? Vi søger lige nu advokatfuldmægtige - se vores ledige stillinger her