Så er den fælles Europæiske Patentdomstol (UPC) og Enhedspatentet (UP) omsider en realitet.
Den europæiske patentmyndighed, EPO, har i forberedelsen op til UPC gjort to nye formularer tilgængelige på sin hjemmeside, der giver mulighed for hhv. at indgive en tidlig anmodning om enhedspatent og at anmode om udsættelse af udstedelsen af europæiske patenter.
I går, den 19. januar 2022, trådte UPCs provisional application phase ("PAP") i kraft, da Østrig den 18. januar 2022 som den trettende medlemsstat indgav deres ratifikation af protokollen.
Nu ruller UPC-toget igen, og muligheden for samlet håndhævelse og ugyldiggørelse af europæiske patenter i alle UPC-landene under én retssag er kommet et stort skridt nærmere med ny tysk dom, som afviser at stille ratificeringen i bero.
Den tyske forfatningsdomstol, "Bundesverfassungsgericht" ("BVerfG") har her fredag morgen underkendt den tyske gennemførelse af aftalen om Den Fælles Patentdomstol (UPC) som værende i strid med den tyske forfatning. Det betyder, at den tyske ratificering af aftalen p.t. er udskudt på ubestemt tid. Da Tysklands ratificering er nødvendig for, at UPC-aftalen kan træde i kraft, er ordningens ikrafttræden ligeledes udskudt på ubestemt tid.
Storbritannien har meddelt, at landet alligevel ikke ønsker at deltage i Den Fælles Patentdomstol (UPC). Dette løser en række problemer, men skaber samtidig nogle nye.
En ny udmelding fra den tyske regering skaber yderligere tvivl om, hvornår Den Fælles Patentdomstol (UPC) kan træde i kraft. Det er usikkerheden om de juridiske konsekvenser af Brexit og implikationerne for en europæisk patentreform, som den tyske regering mener skal undersøges nærmere. Det forventes nu, at UPC tidligst kan træde i kraft i løbet af 2020.
Brexit nærmer sig, og der hersker fortsat usikkerhed om, hvorvidt Storbritannien og EU formår at indgå en aftale inden den 29. marts 2019, hvor Storbritannien efter planen træder ud af EU. Den britiske regering har som følge af usikkerheden publiceret et sæt retningslinjer, der behandler retsstillingen for patentindehavere, hvis parterne ikke indgår en aftale. Generelt vil patentindehavere kunne ånde lettet op: I tilfælde af no-deal vil de som udgangspunkt være underlagt de samme regler og systemer som hidtil.
Max Planck-instituttet i München har netop offentliggjort en omfattende rapport, der analyserer, om den fælles europæiske patentdomstol (UPC) strider imod EU-retten, når Storbritannien udtræder af EU. Rapportens konklusion er, at UPC vil være i strid med EU-retten.
EU-Kommissionen har offentliggjort et forslag til ændring af SPC-forordningen, som skal øge eksport af lægemidler til lande uden for EU. De nye regler vil give mulighed for i begrænset omfang at producere generiske og biosimilære lægemidler i perioden, hvor et supplerende beskyttelsescertifikat er gældende.
Storbritannien har netop ratificeret aftalen om en fælles patentdomstol (UPC-aftalen). Storbritannien er et af de tre lande, der skal ratificere, før aftalen kan træde i kraft. Med Storbritanniens ratificering mangler kun den tyske ratificering, før aftalen kan træde i kraft.
Plesner har netop deltaget i en stor europæisk prøveretsag (mock trial) om krænkelse af patenter. Den fiktive sag er en del af de europæiske patentdommeres forberedelse til den kommende fælles patentdomstol UPC.