Ny principiel afgørelse om brug af brugte dele under en garanti

Forbrugerklagenævnet har den 22. april 2020 offentliggjort en principiel afgørelse om anvendelse af brugte dele under en garanti. Forbrugerklagenævnet fastslår, at en virksomhed under en garanti må ombytte en vare, som er gået i stykker, med en vare, der indeholder brugte (eller såkaldt "genanvendte") dele, når det fremgår af garantibestemmelserne.

Ombytning under garantien

I forbrugerkøb sondres der mellem den lovpligtige reklamationsret og frivillige garantier. Sælgeren eller producenten af en vare vælger selv, om de vil tilbyde forbrugere en garanti. Virksomheder bestemmer derfor i høj grad selv, hvilke vilkår der skal gælde for garantien, herunder hvilke rettigheder forbrugeren har, hvis en vare går i stykker inden for garantiperioden.

I Forbrugerklagenævnets nye sag havde en producent ombyttet en mangelfuld computer under en producentgaranti med en computer, der blandt andet indeholdt genanvendte dele - en såkaldt "refurbished" vare. Forbrugeren mente, at den ombyttede computer var mangelfuld, da computeren var "refurbished", og da den således ikke var fabriksny. Det afviste Forbrugerklagenævnet. Forbrugeren havde efter Forbrugerklagenævnets opfattelse ikke krav på at få ombyttet den mangelfulde computer til en fabriksny computer, når ombytningen skete under den pågældende garanti. Det fremgik nemlig af producentens garantibestemmelser, at ombytning blandt andet kunne ske med en genanvendt vare.

Garantibestemmelserne er derfor afgørende for, hvilke rettigheder forbrugeren har, hvis varen går i stykker efter udløbet af den toårige reklamationsperiode, men under garantiperioden.

Læs Forbrugerklagenævnets afgørelse

Ombytning under den lovpligtige reklamationsret

Forbrugere har derimod altid en lovpligtig toårig reklamationsret ved køb af varer efter købeloven. Reklamationsretten giver forbrugeren ret til en række beføjelser, hvis varen er mangelfuld, eksempelvis ombytning.

Ved ombytning af en mangelfuld vare under reklamationsretten, har forbrugeren ret til ombytning med en vare, som svarer til den oprindeligt købte vare. Hvis den oprindeligt købte vare var fabriksny, har forbrugeren således ret til at få ombyttet til en helt ny vare. Virksomheden må derfor ikke ombytte til en vare, der indeholder genanvendte dele, når manglen er dækket af reklamationsretten. Det har Retten i Glostrup afgjort i 2016. Du kan læse vores omtale af dommen:
"Ny dom - en ombyttet telefon må ikke have brugte dele"

Kontakt os, hvis I vil vide mere, og hvis I har behov for hjælp med at udarbejde garantibestemmelser.

Seneste nyt om Markedsførings- og Forbrugerret

Markedsførings- og Forbrugerret