Ikke berettiget at afslå rådighedsløn på grund af aldersbetingelse

Det er i strid med beskæftigelsesdirektivet at nægte udbetaling af rådighedsløn ved stillingsnedlæggelse til tjenestemænd, der er fyldt 65 år. Det har EU-Domstolen fastslået ved dom af 26. september 2013.

Hvis en tjenestemand afskediges på grund af stillingsned­læggelse, bevarer tjenestemanden sin løn i 3 år mod at stå til rådighed for en anden passende stilling. Der ydes dog ikke rådighedsløn, hvis tjenestemanden er fyldt 65 år, uanset om tjenestemanden havde planlagt at blive på arbejdsmarkedet og faktisk står til rådighed for en anden passende stilling.

Østre Landsret fastslog ved dom af 24. august 2009, at tje­nestemandslovens aldersgrænse på 65 år var lovlig. I forbin­delse med sagens behandling ved Højesteret blev spørgs­målet forelagt EU-Domstolen.

EU-Domstolen fastslog indledningsvis, at en bestemmelse som den foreliggende - der afskærer rådighedsløn ved det fyldte 65. år - medfører en ulige behandling på grund af alder.

EU-Domstolen skulle derefter tage stilling til, om forskelsbe­handlingen var berettiget i henhold til artikel 6, stk. 2, som fastslår, at staten kan bestemme, at faste aldersgrænser for adgang til erhvervstilknyttede sociale sikringsordninger ikke udgør forskelsbehandling på grund af alder for så vidt dette ikke medfører forskelsbehandling på grund af køn. EU-Dom­stolen anførte dog, at rådighedsløn hverken udgjorde en alderdoms- eller invaliditetsydelse, og at artikel 6, stk. 2, derfor ikke fandt anvendelse på det foreliggende tilfælde.

EU-Domstolen skulle herefter tage stilling til, om forskelsbe­handlingen var berettiget i henhold til artikel 6, stk. 1, som fastslår, at staten kan tillade aldersdiskrimination, hvis det er objektivt og rimeligt begrundet i et legitimt formål, og hvis det valgte middel er hensigtsmæssigt og nødvendigt. 

EU-Domstolen fandt, at bestemmelsen gik videre end nød­vendigt, idet den automatisk udelukkede tjenestemænd fra retten til rådighedsløn, hvis de var fyldt 65 år.

EU-Domstolens dom er således i overensstemmelse med Generaladvokatens udtalelse, som er omtalt i vores nyheds­brev fra februar 2013.

Dommen viser, at beskæftigelsesdirektivets forbud mod forskelsbehandling på grund af alder er til hinder for, at reglen i den danske tjenestemandslov, der automatisk ude­lukker rådighedsløn, når tjenestemanden fylder 65 år, op­retholdes.

Sagen skal nu tilbage til Højesteret, der skal tage stilling til den konkrete sag. Sagen er berammet til foretagelse i Højesteret den 5. februar 2014.

Seneste nyt om Ansættelses- og Arbejdsret

Ansættelses- og Arbejdsret