Indkvartering på deleværelser udgjorde ikke et misbrug af ledelsesretten

Det udgjorde ikke misbrug af ledelsesretten, at medarbejderes overnatning i forbindelse med afholdelse af et kursus skete på deleværelser. Det fastslog Arbejdsretten ved dom af 14. november 2013.

Sagen drejede sig om en virksomhed, der i forbindelse med afholdelse af et kursus valgte, at overnatningen for medarbejderne som udgangspunkt skulle ske på deleværelser, selvom virksomheden hidtil havde stillet enkeltværelser til rådighed for alle medarbejdere. Medarbejdernes fagforening mente, at denne praksisændring var et misbrug af arbejdsgiverens ledelsesret og anlagde derfor sag ved Arbejdsretten.

Arbejdsretten slog indledningsvis fast, at i mangel af kollektive aftaler om tilrettelæggelse af kursusaktiviteter, er det arbejdsgiveren, der i kraft af ledelsesretten afgør, hvorledes kurser skal afvikles, herunder hvorledes indkvartering af deltagerne skal foregå. Arbejdsgiveren skal dog handle ud fra saglige grunde, og arbejdsgiverens dispositioner skal være begrundet i driftsmæssige hensyn.

Henset til den pågældende virksomheds økonomiske situation og ønsket om stadig at kunne opretholde de hidtidige efteruddannelsesaktiviteter, fandt Arbejdsretten, at arbejdsgiverens praksisændring både var sagligt og driftsmæssigt begrundet. Spørgsmålet var herefter, om det forhold, at kursusdeltagerne skulle overnatte to og to på samme værelse, udgjorde en sådan manglende hensyntagen til de enkeltes personlige integritet, at der var tale om et misbrug af ledelsesretten.

Arbejdsretten fandt ikke, at der foreligger en almindelig accepteret norm i dagens samfund, der indebærer, at det må anses for krænkende for voksne personer af samme køn at skulle overnatte i samme værelse i en arbejdssituation.

Arbejdsretten lagde vægt på, at den virksomhed, som arbejdsgiveren havde benyttet kursusfaciliteterne hos, i vid udstrækning udbød deleværelser til mange forskellige firmaer og organisationer, at de benyttede kurser stadig havde stor søgning på trods af ordningen med deleværelser, samt at ordningen kun i ganske få tilfælde havde givet anledning til utilfredshed eller ubehag. Arbejdsgiveren havde derfor ikke misbrugt ledelsesretten i forbindelse med praksisændringen.

Dommen viser, at indkvartering af medarbejdere af samme køn på deleværelser i forbindelse med kurser ikke udgør et misbrug af ledelsesretten.

Arbejdsgiveren kan som udgangspunkt frit tilrettelægge afholdelsen af kurser. Arbejdsgiveren må dog ikke tilrettelægge kurser således, at det udgør en krænkelse af medarbejdernes personlige integritet. Om dette er tilfældet, skal ses i lyset af almindelig accepterede normer i samfundet. Er det således almindeligt accepteret, at et forhold er krænkende for den enkelte medarbejder, vil det udgøre et misbrug af ledelsesretten. Pligtmæssig indkvartering af medarbejdere af forskelligt køn på deleværelser vil således normalt udgøre et misbrug af ledelsesretten.

 

Seneste nyt om Ansættelses- og Arbejdsret

Ansættelses- og Arbejdsret