Det var aldersdiskrimination at søge studenterhjælp

Det var i strid med forskelsbehandlingsloven at søge "studenterhjælp, som ønskede at tjene penge i et års tid inden påbegyndelse af en videregående uddannelse." Det fandt Ligebehandlingsnævnet ved afgørelse af 13. december 2013.

Sagen drejede sig om en virksomhed, som havde indrykket en annonce i en lokal avis, hvor deres regnskabsafdeling søgte studenterhjælp. I annoncen var det blandt andet anført under punktet "Vi forventer", at ansøgerne havde en studentereksamen og ønskede at tjene penge i et års tid, inden de skulle starte på en videregående uddannelse.

Klageren i sagen mente, at anvendelsen af de nævnte kriterier blot var en omgåelse af et alderskriterium.

Ligebehandlingsnævnet fandt, at kriterierne "studenterhjælp" i kombination med forventningen om, at ansøgerne havde en studentereksamen og ønskede at tjene penge i et års tid før starten på en videregående uddannelse, skabte en formodning for, at virksomheden forventede yngre ansøgere. Nævnet fandt derfor videre, at der også blev skabt en formodning for, at ældre ansøgeres muligheder for ansættelse var forringede.

På denne baggrund fandt nævnet, at der var tale om aldersdiskrimination.

Afgørelsen viser, at anvendelsen af aldersneutrale kriterier kan skabe en formodning for indirekte forskelsbehandling, hvis kriterierne i overvejende grad omfatter en bestemt aldersgruppe. Afgørelsen er i tråd med nævnets tidligere praksis, hvor eksempelvis "nyuddannet" kombineret med "et par års erfaring" og "nyuddannet økonom" kombineret med "relevant studiearbejde" i nævnssagerne 376/2012 og 375/2012 medførte, at der var skabt en formodning for forskelsbehandling.

Afgørelsen ændrer ikke ved, at man under andre omstændigheder kan annoncere efter "studentermedhjælpere" eller lignende, hvis kriteriet er objektivt begrundet i et sagligt formål, hvilket kan være tilfældet, hvis man søger studerende fra et eller flere specifikke studier, fordi de har relevant erfaring, eller hvis netop de studenter, man søger, er relevante for virksomhedens fremtidige rekrutteringsgrundlag.

Seneste nyt om Ansættelses- og Arbejdsret

Ansættelses- og Arbejdsret