Franchise

Franchise-forretningsmodellen har i mange år været brugt i USA, og franchisevirksomhedernes omsætning blev i 2010 anslået til omkring USD 870 mia. Også inden for EU er franchising et stort forretningsområde, og det skønnes, at franchiseomsætningen i 2010 var i omegnen af USD 300 mia.

Franchising har oplevet en kraftig vækst i Danmark gennem de seneste årtier, især inden for de sidste par år. Dette skyldes flere forhold; både at udenlandske franchise-butikker er ved at vinde indpas i Danmark, og at virksomheder udvider ved at udnytte franchise-mulighederne. Inden for de sidste par år har store franchise-kæder som Starbucks Coffee, Carl’s Jr. Restaurants, Dunkin’ Donuts, Pizza Hut og TGI Fridays åbnet franchise-butikker i Danmark. 

Der findes ikke nogen lovgivning, som fastlægger særlige franchise-regler i Danmark. Det betyder, at alle spørgsmål vedrørende de indgåede franchise-aftaler reguleres af dansk rets almindelige bestemmelser. Den danske aftalelov og de almindelige aftaleretlige principper finder anvendelse på franchise-aftaler. Det overordnede princip i dansk aftaleret er princippet om aftalefrihed (det vil sige, at parterne frit kan bestemme, hvad deres aftale skal indeholde).

Udarbejdelsen (eller gennemførelsen) af en franchise-aftale kan imidlertid være reguleret af forskellige ufravigelige danske regler. Navnlig bl.a. konkurrenceloven, markedsføringsloven, erhvervslejeloven, produktansvarsloven, købeloven, lov om behandling af personoplysninger og renteloven, kan begrænse parternes handlefrihed. Der findes derfor en lang række ufravigelige regler, man skal være opmærksom på ved forhandling og udarbejdelse af en franchise-aftale.

Franchising er et nøgleområde for Plesner, og vi har betydelig erfaring med forhandling og udarbejdelse af franchsise-aftaler.

Partner Jacob Ørskov Rasmussen har bidraget med et kapitel om franchising i Danmark til Franchise Law Review, både første, anden, tredje og fjerde udgave, og har også skrevet et kapitel om franchising i Getting the Deal Through - Franchise 2015. Desuden er han medlem af ABAs (American Bar Association) Forum on Franchising.

Franchise
I 2014 blev Jacob Ørskov Rasmussen udpeget som Danmarks landeekspert på franchising-området af International Distribution Institute i Torino. 

Highlights

  • Dansk Supermarked A/S - juridisk rådgivning i forbindelse med Dansk Supermarked A/S' indgåelse af en International Development Agreement og International Multi-Unit License Agreement med Carl's Jr. Restaurants LLC
  • Joe and the Juice A/S - juridisk rådgivning i forbindelse med udarbejdelse  og implementering af franchiseaftale i forhold til Island
  • Compass Group Denmark A/S - juridisk rådgivning i forbindelse med Compass Group Denmark A/S' indgåelse af en Master License Agreement med Starbucks
  • Guccio Gucci S.p.A. - juridisk rådgivning om franchising i Danmark og præceptiv dansk lovgivning
  • SSP Denmark A/S - juridisk rådgivning i forbindelse med SSP Denmark A/S' indgåelse af en franchise-aftale med Gorms Pizza  i forhold til Københavns Lufthavn
  • Dansk Supermarked A/S - juridisk rådgivning i forbindelse med Dansk Supermarked A/S' indgåelse af en Framework Agency Agreement med KellyDeli (Sushi Daily)

Seneste nyt om Corporate/Commercial